Spring
Gratis forsendelse, fri levering ved ordrer på 800kr: i øjeblikket ca.
benuta

Tæppeterminologi fra A-Z

Glossar over materialer

Med vores lille glossar over materialer håber vi at give dig en bedre idé om materialerne og egenskaberne i vores produkter.


Du har sikkert tøj til forskellige lejligheder, til vinter og sommer samt fest- og fritidstøj. Det er det samme med tæppernes egenskaber. Jo bedre du kender dine behov, og til hvilke rum du leder efter et tæppe, hvor meget det skal bruges, og om det skal være mere funktionelt eller dekorativt, jo bedre kan du være opmærksom på afgørende detaljer, når du vælger. Ikke alle materialer egner sig til alt. Et materiale kan ikke lide fugt, et andet er meget følsomt og egner sig ikke til børneværelset.

Hvis du stadig har spørgsmål, vil benutas kundeservice med glæde hjælpe dig, og hvis du har spørgsmål om rengøring, kan du finde nyttige tips i vores plejeinstruktioner.

Naturlige fibre

Naturfibre opdeles i to grupper: animalske og vegetabilske. Silke, ren ny uld og lædertæpper hører f.eks. til de animalske naturfibre, mens tæpper af bomuld, jute, sisal og hamp er lavet af plantefibre. Viskose indtager en særstilling blandt fibrene. Den er af vegetabilsk oprindelse, men fremstilles syntetisk.

Tæpper lavet af naturfibre har i nogen tid nydt stor popularitet. Især deres positive miljøbalance er i fokus hos kritiske forbrugere. Som et fornyeligt råmateriale i en tid med knappe ressourcer scorer naturfibre ikke kun point med deres naturlige tilgængelighed, de kan også genanvendes. Det er sådan, moderne design og bæredygtighed kan kombineres.

  • Uld er stadig det vigtigste garn i tæppefremstilling og bruges på næsten alle områder. Man skelner mellem ny uld, som kommer fra det levende får og er af højere kvalitet, og garvet uld, som kommer fra det døde dyr og derfor er af lavere kvalitet. Dyrets levested siger også noget om ulden. Højlandsuld kommer for eksempel fra dyr, der lever i bjergene, og er af særlig høj kvalitet og modstandsdygtig. Fordelene ved lavlandsuld ligger i den særligt gode balance mellem uldens blødhed og det økonomiske og dyrevenlige opdræt. Det meste lavlandsuld kommer fra New Zealand, hvor dyrene græsser på de grønne sletter og bakker i det unikke ø-klima.

    Uldtæpper nyder tidløs popularitet. Det skyldes ikke mindst uldens positive egenskaber. De bidrager til en varm og hyggelig boligatmosfære, er meget slidstærke og flammehæmmende. De naturlige fedtstoffer i fåreuld gør også tæpper lavet af dette materiale mindre følsomme over for snavs og vand, og de er antistatiske, så de ikke tiltrækker støv som nogle syntetiske fibre.


    Da uldfibre kan strækkes op til 30 procent i længden og derefter trække sig sammen igen, er tæpper lavet af uld også mindre følsomme over for trykmærker. Desuden har uld den egenskab, at det lagrer luft i mellemrummet mellem fibrene og dermed har en lydabsorberende, varmeisolerende og klimaregulerende effekt. Uld er ikke kun klassikeren blandt tæppematerialer og har altid været brugt af mennesker til forarbejdning, men som et fornyeligt råmateriale er det også meget efterspurgt blandt miljøbevidste forbrugere. Det er derfor ikke overraskende, at uld findes i alle boligområder.


    Men alle, der tager uldtæpper ind i deres hjem, bør også huske på et par ting:
    Uld er og bliver et naturprodukt. Selvom det har den positive egenskab, at det regulerer indeklimaet, er det ikke egnet til fugtige rum som f.eks. badeværelser, da konstant fugt vil nedbryde materialet. Uld skal også beskyttes mod skader fra møl.

    Syntetiske fibre

    Selvom naturfibre er blevet mere populære i de senere år, har syntetiske fibre stadig en topplacering i tøj- og tekstilindustrien. Årsagerne til dette er indlysende: Naturfibre giver ikke mulighed for at producere syntetiske fibre billigt og forarbejde dem efter behov og dermed gøre dem tilgængelige for alle områder. For eksempel er tæpper lavet af naturfibre uegnede til vådrum eller udendørs brug. Anvendelsesområderne for syntetiske fibre er derimod næsten ubegrænsede, fra badeværelser til rumrejser.

    De egner sig f.eks. fremragende til fremstilling af et udendørs tæppe, da de gør det særligt robust, farveægte og vandtæt. Derfor er bademåtter som regel også lavet af syntetiske fibre. På den måde vil kunstfibrene fortsat være os tro og bevare deres foranderlighed.

  • Polyacrylfibre blev udviklet allerede i 1942 i Tyskland - parallelt med USA - men blev først brugt i tekstilproduktion i 1954. Især i modificeret form som flammehæmmende overtøj var polyacryl meget populært i børnetøj.

    Tæpper fremstillet af polyacryl er særligt holdbare i deres farveintensitet, fordi denne syntetiske fiber er meget modstandsdygtig over for lys. Derudover anses materialet for at være mølsikkert, men har en uldlignende, blød tekstur. Det er meget elastisk og har ikke tendens til at krølle, så tæppet bevarer sin overfladestruktur i lang tid, selv ved intensiv brug. Polyacryl anses generelt for at være særligt let at pleje, tørrer hurtigt og bruges derfor ofte som materiale til tæpper og møbelstoffer, der udsættes for kraftig slitage - hvad enten det er moderne designtæpper eller tæpper med høj luv.

    Men også børnetæpper er ofte lavet af polyacryl, da de ikke kun er særligt slidstærke, men også har en lav smudstilhæftning og er nemme at rengøre. De er også kendetegnet ved en god varmeisolering.